T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

1.uluslararası İçmesuyu ve Atıksu Sempozyumu Afyonkarahisar'da Başladı

Yayın Tarihi : 10.12.2018

     1.Uluslararası İçmesuyu ve Atıksu Sempozyumu Bakan Yardımcımız Sayın Akif ÖZKALDI, Valimiz Sayın Mustafa TUTULMAZ, Bakanlığımız üst düzey yöneticileri,  yurtiçi ve yurtdışından akademisyenler ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla Afyonkarahisar'da başladı.

     Sempozyumun açılış konuşmasını yapan Bakan Yardımcımız Sayın Akif ÖZKALDI;

    "Birincisini düzenlediğimiz 1. Uluslararası İçme Suyu ve Atık Su Sempozyumuna hepiniz hoş geldiniz. Hem içme suyu ile birlikte atık suyu, hem de aynı zamanda uluslararası olması hasebiyle Sayın Bakanımız başta olmak üzere bizler bu sempozyumu çok önemsiyoruz. Bu sempozyumun düzenlenmesi için gayret gösteren arkadaşlarımıza, hocalarımıza, Bakanlığımızın Devlet Su İşleri ile Su Yönetimi Genel Müdürlüğü teşkilatımıza ve sempozyumun bilim bölümünde çalışan arkadaşlarımıza teşekkür ederim.

     Sosyal ve ekonomik gelişme ile birlikte hayat standartlarının yükselmesi, kişi başına içme ve kullanma suyu ihtiyacını da önemli ölçülerde arttırmaktadır. Bu sebeple, yeni su kaynaklarının geliştirilmesi ve bunların toplumun kullanımına sunulması için yeterli finansmanın sağlanması sadece gerekli değil, aynı zamanda bir zorunluluk haline gelmiştir. İnsan hayatı için en önemli unsur olan su sanılanın aksine sınırlı bir kaynaktır. Günümüzde su kaynakları ile alakalı en önemli problem onun etkin kullanımıdır. Su kaynaklarına ziraat, endüstri ve evsel kirlilikler önemli ölçüde tesirde bulunmakta olup bu sektörlerin su ihtiyacının giderek artması, onun yönetimini zorlaştırmaktadır. Su kaynaklarının etkin kullanımı, uzun dönemde ülkemizin sosyal ve ekonomik kalkınmasında en büyük etken olacaktır. Bu sebeple, ülkemizde de sürdürülebilir su kaynaklarının yönetimi, gün geçtikçe önem kazanmaktadır. Bazı bölgelerde görülen su kıtlıkları ve tahsis problemleri neticesinde içme ve tarımsal alanda suyun ekonomik kullanımı etkilenmektedir. Ziraat, endüstri ve içme suyunun kontrolsüz kullanımı neticesinde su kalitesi bozulmakta aynı zamanda yeraltı sularının aşırı ve dengesiz kullanımı ile yeraltı su rezervi korunamamaktadır. Dünya genelinde sürekli artan nüfus ve kentleşme oranları içme suyu teminini de zorlaştırmaktadır. Kentleşmenin yanı sıra küresel ısınma da tatlı su kaynakları üzerinde olumsuz yönde tesirde bulunmaktadır. Bilim adamları sürekli olarak dünyanın hızla ısındığını ifade etmektedir. Türkiye de bir taraftan kalkınma için gerekli olan su kaynaklarında meydana gelmesi beklenen azalma, diğer taraftan da artan nüfusun su ihtiyacının karşılanması için yapılaması gereken çalışmalarla karşı karşıya bulunulmaktadır. Kalkınmaya hız veren unsurların başında mevcut kaynakların randımanlı ve entegre kullanılmasının sağlanması, tabi üstünlüklerin değerlendirilmesi yer almaktadır. Bu noktadan hareketle; küresel ısınma sebebiyle meydana gelerek kalıcı olabilecek bir kuraklıkta içme suyu temini konusunda problemlerle karşılaşılmaması, mevcut ve artan ihtiyaçların karşılanabilmesi için öncelikle aksama oluşturacak konuların doğru olarak tespit edilmesi gerekmektedir.

    Başta İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin, Erzurum, Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin olmak üzere çok şükür 81 ilimizde bütün şehirler için hazırladığımız içme suyu eylem planlarımız var. Zaman zaman bunları güncelliyoruz ve uzun vadeli 2040,  2056, 2071 yılları göz önüne alınarak illerimizdeki bütün içme suyu problemleri çözülmüş durumdadır. Bu konudaki çalışmalarımız halen devam etmektedir. Ben 1. Uluslararası İçmesuyu ve Atıksuyu Sempozyumuna katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum" dedi

    Konuşmaların ardından Devlet Su İşleri Genel Müdürü Sayın Mevlüt Aydın tarafından Ebru Sanatçısı Meryem Kiyola'nın eseri Vali Mustafa Tutulmaz ile Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı 'ya takdim edildi.

    Protokol üyelerinin katılımıyla sempozyum açılışı ve stantların gezilmesi ile sempozyumun açılışı töreni sona erdi.