T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarla Faresiyle Toplu Mücadele

Yayın Tarihi : 7.03.2019

         İlimizde tarım alanlarındaki kültür bitkilerinin en önemli zararlılarından birisi olan tarla faresinde son günlerde büyük ölçüde artış olduğu gözlemlenerek, İl ve İlçe Müdürlüğümüz teknik personellerince İlimiz genelinde “Tarla Faresiyle Toplu Mücadele” çalışmaları başlatılmıştır.

Bu kapsamda İl Müdürlüğümüz tarafından Şuhut İlçemiz Balçıkhisar köyüne ait yaklaşık 320 da merada alanında toplu mücadele yapılmıştır. Çalışmaları yerinde inceleyen İl Müdürümüz Sayın İbrahim ACAR çiftçilerimize yapmış olduğu konuşmasında “Tarla fareleri, tüm sebze ve meyveler, çayır, mera bitkileri, özellikle buğday, arpa, yulaf, yonca ve mısır tohumu, meyve ve yeşil aksamları, ayrıca orman fidanlarının gövdelerini, kök boğazını yemek, kemirmek, kesmek suretiyle zarar yaparlar. Popülasyon fazla ise zarar yüzde 100’e ulaşabilir. Tarla faresi mücadelesinde toplu mücadele esas olduğundan zararlının bulunduğu alandaki tarlalar, tarla kenarları, nadas alanları, meralar ve boş alanlardaki yuvaların ilaçlanması gerekmektedir. Özellikle meralarda ve işlenmeyen boş alanlarda ilaçlı mücadele yapılması tarla faresi popülasyonun azaltılmasında büyük önem taşımaktadır. Tarla faresi ile kimyasal mücadele iklim uygun olduğu sürece her zaman yapılabilir. Ancak en uygun zaman kıştan çıktıkları Şubat, Mart, Nisan ayları ile kışa girişte sonbaharın Ekim, Kasım ve Aralık aylarıdır.”dedi.

Daha sonra çiftçilerimiz teknik personellerimizin vermiş olduğu bilgi doğrultusunda tarla faresi mücadelesine başladılar.