T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Tarla Faresi İle Toplu Mücadele Çalışmaları

Yayın Tarihi : 25.03.2019

    İlimizde görülen tarla faresi ile ilgili mücadele kapsamında çiftçilerimizin zarara uğramamaları için toplu mücadele çalışmalarına başlanılmış ve 14 ilçede toplu mücadele çalışmaları sonuçlanmıştır.

    Konuyla ilgili açıklamada bulunan İl Müdürümüz İbrahim ACAR; Tarla fareleri başta buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, baklagiller, endüstri ve yağlı tohumlar gibi tarla bitkilerine, meyve sebze bahçelerine çayır-mera alanlarından genç ormanlara kadar her türlü bitki için zararlıdır.

    Doğal düşmanları kedi, köpek, gelincik, sansar, baykuş, kerkenez, atmaca, doğan, şahin, kartal ve yılandır. Bu canlıların korunması için bilinçsiz ve gereksiz avlanma yapılmamalı tarlada hastalık ve zararlılara karşı aşırı tarım ilacı kullanılmamalıdır.

    İlimiz genelinde toplu mücadele kapsamında 14 ilçemizde tarla faresi popülasyonunun artması üzerine 4.250 dekar mera alanında 213 kg zehirli yem kullanılarak köy halkının katılımıyla meralarda toplu mücadele yapılmıştır. Ayrıca bireysel mücadelede kullanılmak üzere ilçe müdürlüklerimize 80 bin dekar alanda zehirli yem dağıtımı gerçekleştirilmiştir. Konuyla ilgili çiftçilerimize teknik elemanlarımızca bilgi verilmiş olup, eğitim çalışmalarımız devam etmektedir'' dedi.