T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizden Çin'e Kiraz Yolculuğu Başladı

Yayın Tarihi : 27.06.2019

Türkiye'den Çin'e Kiraz İhracatının Başlama Töreni Çay ilçesinde yapıldı. Hasat edilen kirazlar Çin'e gidecek.

Törene Afyonkarahisar Vali Vekili Sayın Ümit Şeref KAYACAN, Çin Büyükelçisi Sayın Deng Lİ, Afyonkarahisar  Milletvekili Sayın İbrahim YURDUNUSEVEN, Belediye Başkanı Sayın Mehmet ZEYBEK, Çay Kaymakamı Erol TANRIKULU, Sultandağı Kaymakamı Önder KOÇ, Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Daire Başkanı Sayın Dr. Neslihan ALPER, İl Müdürümüz Sayın İbrahim ACAR, AKÜ Rektör Yardımcısı Sayın Şuayip ÖZDEMİR, Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı Sayın İhsan BEŞER, Ticaret Bakanlığı üst düzey yöneticileri ve İlimiz Kurum Müdürleri katıldı.

Halk oyunları ekibinin gösterisiyle başlayan törende ilk olarak Türkiye Çin İş Geliştirme ve Destekleme Derneği Başkanı İhsan Beşer konuştu. Çin ile Türkiye arasında ihracat sürecinin nasıl geliştiğini anlattı.

İl Müdürümüz İbrahim ACAR ise yapmış olduğu konuşmasında:

"İlimizde özellikle yoğun olarak kiraz yetiştiriciliği yapılan Sultandağı İlçemizde ilgili prokotol şartlarına uygun bahçeler tespit edilerek gerekli karantina etmenlerinin takibine başlanmıştır. Bu kapsamda 2017 yılında 2 adet bahçemize Çin tarafından teknik ekip ziyarette bulunmuş ve bu 2 adet bahçemiz Çin Halk Cumhuriyetine ihracat için uygun bulunmuştur. 2019 yılında ise Sultandağı İlçemizdeki 2 adet bahçemiz daha ihracat için uygun bulunmuştur. İlimizden Çin Halk Cumhuriyetine ihracat için uygun bahçe sayısı 4 adet olmuştur.

Ancak ilgili protokol gereği Çin tarafının istemiş olduğu kirazda 16 gün boyunca 1 °C veya altında uygulanması gereken soğuk işlemin uygulamasının zor olduğu ve kirazın kalitesini bozmasından dolayı geçen yıl İlimizden ihracat gerçekleşmemiştir. Tarım ve Orman Bakanlığının Çin tarafı ile yapmış olduğu uzun müzakereler neticesinde, Ülkemizden ihraç edilecek kirazlara yönelik 16 gün boyunca 1 °C veya altında soğuk uygulamasına alternatif olarak 3 saatlik fumigasyon uygulaması konusunda mutabakat sağlanarak ilgili protokol revize edilmiştir. Bu uygulama ile bekleme süresi ortadan kalkmış olup kirazın kalitesinin etkilenmeden ihracatı sağlanmış olacaktır.

Afyonkarahisar İli Ülkemiz kiraz ihracatının %35-40'unu karşılamaktadır. Ancak İlimizde onaylı paketleme tesisinin olmayışı nedeniyle, İlimiz kirazının başka illerdeki paketleme tesislerinde işlenmesi ve gümrüklenmesinden dolayı İlimizde kiraz ihracatı görülmemektedir. Bu kapsamda 2019 yılında Çay İlçemizde bulunan 1 adet meyve işleme tesisi Bakanlığımızdan onay alarak Çine kiraz ihracat için işleme ve fumigasyon işlemi yapacaktır. Bu sayede İlimiz Kirazı bu tesiste işleme, paketleme ve fumigasyon işlemi yapılarak İlimizden ihracatı gerçekleştirilmiş olacaktır.

Bu kapsamda bu işleme tesisinden ilk parti olarak yaklaşık 20 ton ürün fumige edilerek ihraç edilecektir. Ürünün Çin tarafından kabul edilmesinden sonra İlimizden yaklaşık olarak 250 ton Kiraz ihracatı yapılması öngörülmektedir.

İlimizde 4.350 ha alanda kiraz yetiştiriciliği yapılmakta olup, yıllık olarak yaklaşık 41 bin ton kiraz üretimi gerçekleştirmektedir. Üretimi yapılan kirazın yıllar itibariyle ile değişmekte olup yaklaşık 30 bin tonu ihraç edilmektedir." dedi.

Bakanlığımız, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Dr. Neslihan Alper ise yapmış olduğu konuşmasında:

"Önceki protokolde 17 bahçe ve 8 soğuk hava deposu tesisimiz onaylı iken, bugün bu listemiz 39 bahçe ve 15 soğuk hava deposu tesisine çıktı. Afyonkarahisar ihracat için çok önemli bir yer. Burada 4 kiraz bahçemiz ve çok sayıda soğuk hava depomuz bulunuyor. Manisa ve diğer illerimizde de yine soğuk hava depolarımız bulunuyor. Bugün Çin'e ilk kiraz ihracatını yapıyoruz. Çin'e sadece bu listedeki onaylı bahçeler ve soğuk hava deposu tesislerindeki kirazlar ihraç edilecek. Bunların dışında hiçbir yerden Çin'e kiraz ihracatı yapılamayacak." dedi.

Ticaret Bakanlığı Bakan Danışmanı Zülfikar Kılıç'ın konuşmalarının ardından Çin Büyükelçisi Deng Li söz aldı.

Çin Kısa süre Sonra Türkiye'nin Önemli Kiraz Tüketicisi Olacaktır.

Türkiye'den Çin'e yapılacak ihracatta emeği olan herkese teşekkür eden Çin Büyükelçisi Deng Li: "Kiraz küçük bir meyve gibi görünse de aslında ihracatı birçok üreticinin hayatını etkiliyor. Ben inanıyorum ki Çin kısa bir süre sonra Türkiye'nin en önemli kiraz tüketicisi haline gelecektir. Kiraz konusunda attığımız bu önemli adım diğer alanlarda kendisini gösterecektir. Çin ve Türkiye arasındaki ticari ilişkiler genel anlamdaki ticari ilişkileri de etkileyecek ve ikili ilişkilerin gelişmesine vesile olacaktır. İçtenlikle istiyorum ki Afyon kirazı gibi Afyon mermeri de Çin piyasasında popüler olacaktır. Afyon artık Türkiye kirazlarının Çin'deki modeli olmuştur" dedi.

Tarımsal Alanda İhracat Yapmak Memnuniyet Verici

Son olarak konuşan Vali Vekili Sayın Ümit Şeref Kayacan: "Öncelikle Sayın Büyükelçiyi Afyonkarahisar'da görmekten, ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğumu ifade etmek isterim. Daha önce mermer ihracatı ile tanınan Afyonkarahisar'ımızın bundan sonraki süreçte de tarımsal ürünlerde ihracatını geliştirmesinden büyük memnuniyet duymaktayız. İlimiz adına bu memnuniyeti ayrıca dile getirmek isterim. Çin "Made İn China" markasını bizler gündelik hayatta, alışveriş merkezlerinde en küçük eşyadan diğer tüm elektronik cihazlara kadar görmekteyiz. Aleyhimizde olan bu durumun giderek lehimize olacağını umut etmekteyim. Bundan böyle tüm dünya ile ticari ilişkilerini en üst boyuta taşıyacak ve "Made İn Turkey" markasını dünyaya tanıtacaktır" diye konuştu. 

Konuşmaların ardından Vali Vekili Sayın Ümit Şeref Kayacan ve protokol üyeleri Çinli heyete günün anısında hediyeler takdim etti.

Tesisin gezilmesi ve kirazların paketlenme aşamalarının incelenmesi ile tören sona erdi.