TARIMSAL YAYIM VE DANIŞMANLIK SINAVI
24 EYLÜL 2022 TARİHİNDE ANKARA'DA YAPILACAKTIR
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik ve Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınav Yönergesi kapsamında: 2022 yılı Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınavı 24 Eylül 2022 tarihinde Ankara ilinde Gazi Üniversitesi Ölçme ve Değerlendirme Uygulama ve Araştırma Merkezi (GAZİÖDM) tarafından belirlenen yerlerde düzenlenecektir.
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınav Yönergesi'nin 7'nci maddesi hükümleri doğrultusunda sınava Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olup lise, ön lisans ve lisans düzeyinde tarımsal alanda mezun olmuş kişiler müracaat edebilir. Kooperatifçilik, ekmekçilik, çim alan tesisi ve yönetimi v.b. bölümlerden mezun olan kişilerin başvurusu kabul edilmeyecektir.
Sınav Ek-1'de yer alan konuları içeren 100 sorudan oluşan çoktan seçmeli test usulüne göre yapılacaktır. Beş şıklı sorulardan oluşan söz konusu sınav, 100 puan üzerinden değerlendirilecek olup geçme notu 70'tir. Sınav konuları arasında yer alan "Bakanlığın Teşkilat Yapısı ve Genel Müdürlüklerinin/Daire Başkanlıklarının Görevleri" ile "Yönetmelik, Tarımsal Mevzuat" konularını içeren dosya Ek-5'te yer almaktadır.
Adaylar, sınavla ilgili işlemlerini Ek-2'deki takvim doğrultusunda gerçekleştirmelidir. Ek-2'de belirtilen onaylanma süreci tamamlanana kadar adaylar sistemden başvurularının durumunu kontrol etmelidir. Sisteme eksik ya da hatalı belge veya bilgi girilmesi nedeniyle başvurunun reddedilmesi durumunda, süresi içerisinde işlemin düzeltilmesinden aday sorumludur.
Başvuru aşamasında adaylar Ek-3'teki belgeleri sisteme yüklemeliler ve sınavı kazanmaları durumunda bu belgelerden fiziki olarak teslimi istenilenleri (istenecek evrak sistem üzerinden görülebilecektir) 18-25 Ekim 2022 tarihleri arasında İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine, Tarım ve Orman Bakanlığı merkez teşkilatında görevliler ise Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı'na getirmelidir.
Sınav başvurusunda karşılaşılan beklenmedik sorunlarla ilgili olarak illerden başvuranlar İl Tarım ve Orman Müdürlüklerine, Bakanlık merkez birimlerinde görevliler ise Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı'na başvurabilirler.
Adaylar, sisteme girdiği bilgilerden ve sınavı kazandığı takdirde Ek-3'te belirtilen belgelerin doğruluğundan ve varlığından sorumludur. Sınav Yönergesi'nin 13'üncü maddesine göre sınava katılanlardan sertifika alma niteliklerine sahip olmadıkları sonradan anlaşılanların sınavları geçersiz sayılarak haklarında sınava dayalı olarak yapılmış olan tüm işlemler iptal edilir. Bu durumda olanlar hiçbir hak talebinde bulunamazlar.
Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Düzenlenmesine Dair Yönetmelik kapsamında geçerli tarım yayımcısı/danışmanı sertifikası olduğu halde sınava başvuran veya bu Yönetmeliğin 28'inci maddesi kapsamında tarım yayımcısı/danışmanı sertifikası iptal edilen kişilerin başvuruları kabul edilmeyecektir.
Ek-1: Sınav Konuları İçin Tıklayınız..
Ek-2: Sınav Başvuru ve İşleyiş Takvimi İçin Tıklayınız..
Ek-3: Sınav Başvuru Aşamasında Sistem Üzerinde Yapılacak İşlemler İçin Tıklayınız..
Ek-4: Sertifikalar ve Uzmanlık Hakkında Bilgi İçin Tıklayınız..
Ek-5: Mevzuat Dosyası İçin Tıklayınız..
Not-1: Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Sınavı başvurusunda bulunan aday, sistem üzerinden başvurusunu yaptıktan sonra Ek-2'de yer alan süreler içerisinde başvurusunun onaylanıp onaylanmadığını kontrol etmeli, başvurusu reddedilmiş ise sistemde görebileceği ret gerekçesine göre aynı süreler içerisinde işlem yapmalıdır. Buna göre:
1- Ret gerekçesi, diploma bölümünün Tarım Danışmanlığına uygun olmaması ise başvuru kesin reddedilmiştir.
2- Ret gerekçesi, diplomayla ilgili eksiklik ya da hata ise başvuru güncellenmelidir.
3- Ret gerekçesi, diploma bölümü ile talep edilen sertifika bölümünün uyumsuz olması ise başvuru güncellenmelidir.
4- Ret gerekçesi, SGK belgesi ve görev belgesiyle ilgili eksiklik ya da hata ise başvuru güncellenmelidir.
Not-2: Diploma bölümü ile adaylarca talep edilen sertifika bölümünün uyumu, sınavı kazanan adaylar için sertifika düzenleme sürecinde Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından ayrıca kontrol edilir. Bir uyumsuzluk görüldüğü takdirde Başkanlık sertifika bölümü olarak diploma bölümüne uygun olan bölümü seçmede takdir yetkisine sahiptir.
Not-3: Sınav sorularına ve uygulamasına ya da sonuçlarına itiraz etmek isteyen aday, ek 2'de belirtilen tarihlerde https://odeme.gazi.edu.tr adresinden T.C. Kimlik Numarasıyla giriş yaparak sınav sorularına ve uygulamasına ya da sınav ücretine ilişkin itiraz ücreti olan 50 TL'yi banka/kredi kartı ile (kart numarası girilerek) ödemelidir (Havale, EFT veya diğer yollarla yapılan ödemeler işleme alınmayacaktır). Sonrasında aday, https://basvuru.gazi.edu.tr/itiraz adresine tıklayıp T.C. Kimlik Numarası ve parolayla giriş yaparak "İşlemler>İtiraz" menüleri altında yer alan sınav sorularına ve uygulamasına ya da sonuçlarına ilişkin itiraz formunu doldurmalıdır. Aday, "Gönder" butonunu tıklamak suretiyle söz konusu itiraz formunu elektronik ortamda göndermiş olacaktır (İlgili alanları eksik olan formlar ile ne talep edildiğinin açıkça belirtilmediği formlar işleme alınmaz.). Aday, itiraz süresi içerisinde itirazında değişiklik yapmak isterse herhangi bir ücret ödemeden itirazını güncelleyebilecektir. Bakanlık ya da GAZİÖDM'ye faks, e-posta ve/veya diğer biçimlerde ulaştırılan formlar işleme alınmayacaktır. Aday İşlemleri Sisteminde yukarıdaki adımları gerçekleştirerek kayıt oluştururken adayın kullandığı bilgisayar sisteminden ya da GAZİÖDM'nin bilişim altyapısından kaynaklanabilecek herhangi bir sorunun zamanında giderilebilmesi adına yukarıda bahsedilen tüm işlemlerin son tarihten önce tamamlanması adayın yararına olacaktır. Ek 2'de belirtilen son tarihlerden itibaren başvuru kabul edilmeyecektir.